Max Verstappen Formule I winnaar: Rustig en razend rap

Eerste Nederlandse winnaar

Eerste 18 jarige winnaar

Topsporter en racewonder:

Met 17 jaar de jongste Formule I coureur ooit, in zijn eerste seizoen bekroond met prijzen voor beste “rookie”, beste inhaalactie, op drie na beste coureur van het seizoen (na drie grote namen). Vorige week maakt hij al na een jaar de overstap van een opleidingsteam naar een topteam. Normaliter moet je dan eerst wennen aan de nieuwe auto. Maar in zijn eerste race voor Red Bull Racing op 15 mei 2016 slaat hij toe: winnaar!

 

Als zoon van voormalig Formule I coureur Jos Verstappen en van kart coureur Sophie Kumpen is het racen hem met de paplepel ingegeven. Dat heeft zeker geholpen, maar het verklaart nog niet zijn talent, dat door allerlei specialisten in de racewereld als uniek wordt beschouwd.

Wat zegt een analyse volgens de INSA methode over de persoon Max Verstappen? Wat is uit zijn gezicht af te lezen aan typische eigenschappen die hem zo succesvol maken? Waar liggen mogelijk risico’s en hoe kunnen die zich manifesteren?

Analyse persoonlijk Non-verbaal Repertoire (PNR) Max Verstappen

Het PNR van een persoon bestaat uit de microbewegingen die hij of zij consistent en repeterend laat zien, ongeacht de situatie waarin de persoon zich bevindt. Deze microbewegingen zijn onbewust en verwijzen naar basiselementen in de persoonlijkheid, met name het zogenaamde reflexgedrag; dat is gedrag dat onbewust en reflexmatig optreedt, vooral als er sprake is van enige spanning.

Het PNR van Max Verstappen:

wenkbrauwen omhoog over de gehele breedte, bovenste oogleden gaan soms wel, soms niet mee omhoog

ogen sluiten deels bij het knipperen

wit onder de iris

In de type duiding van INSA is Max te kwalificeren als een type 1/2, verwijzend naar reflexgedrag dat afwisselend Fight en Freeze kenmerken vertoont. Welk element de nadruk krijgt hangt samen met de situatie waarin hij verkeert.

 

Algemene informatie over type 1/2:

Behoeften om zich prettig te voelen:

·      respect en goede sfeer in persoonlijke relaties met zijn omgeving

·      ruimte voor zijn eigen aanpak

Kwaliteiten (die zichtbaar zijn als hij in goeden doen is):

·      doelgericht en onverstoorbaar

·      kan gestaag naar een lange termijn doel toewerken

·      combineert rustig kunnen wachten met daadkracht

·      gemakkelijk in de omgang, houdt rekening met anderen

Valkuilen (die zichtbaar worden als hij uit zijn comfortzone raakt):

·      doorschieten in impulsieve actie of juist blijven hangen in afwachtende of passieve houding

·      afhaken uit contact met anderen en zijn eigen zin doen

 

Toegespitst op Max Verstappen

Hij onderscheidt zich door zijn rust en koelbloedigheid, zeker gezien zijn leeftijd. Anders dan zijn vader Jos die nog wel eens fouten kon maken met een te impulsieve actie, is Max in staat om zijn moment af te wachten voor een inhaalactie. Zijn inhaalacties zijn vaak gedurfd en spectaculair maar niet roekeloos; hij kan ook solide een race uitrijden als er niet meer in zit. Zondag liet hij zien zijn positie rustig te kunnen verdedigen, zonder ook maar een enkele fout te maken

Kortom hij laat een combinatie zien van voldoende rust en het vermogen op het goede moment snel en doortastend te handelen.

Belangrijk voor hem is de aanwezigheid van zijn vader, die hem al van jongs af aan coacht en stimuleert. Ook zal de sfeer in zijn team belangrijk voor hem zijn om optimaal te functioneren. Als deze omgevingsfactoren meewerken zal hij gemakkelijker het maximale uit zichzelf kunnen halen.

Risico’s kunnen ontstaan als die sociale omgeving ten nadele verandert, of als de teamleiding hem persoonlijk teveel op de huid gaat zitten wanneer het even wat minder zou gaan in de races. Bij iemand als Max Verstappen kan spanning op het persoonlijke vlak ertoe leiden dat hij minder toegankelijk wordt voor het team en te eigengereid gaat opereren, met mogelijk conflicten als gevolg. Uiteindelijk kan het dan ook minder gaan tijdens het racen door te impulsief handelen of concentratiefouten.

Laten we hopen dat hij nog lang in zijn huidige flow blijft. Een Nederlandse wereldkampioen Formule I zou een geweldige sensatie betekenen.